Başkanlığımız Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğünce “Her Göç Bir Hikâyedir” mottosu ile düzenlenen “18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü” etkinliği, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla 18 Aralık Pazar Günü Ankara’da gerçekleştirildi.
Programa, İçişleri Bakan Yardımcıları İsmail Çataklı, Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil, Mehmet Ersoy, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü, Ankara Valisi Vasip Şahin, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, IOM Misyon Şefi Gerard Karl Waite, milletvekilleri, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ve 71 milletten çok sayıda kişi katıldı.
Programda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kim ne söylerse söylesin, kim ne ortaya koyarsa koysun, kim hangi oyunu kurmaya çalışırsa çalışsın biz bu topraklara, bu toprakları beğenip de gelen, bu topraklara çalışmak için gelen, bu topraklara öğretmenlik için gelen, bu topraklarda hürriyeti ve istiklali solumak için gelen, kardeşliği anlamak için gelen herkesi kucakladık, yüzyıllar boyunca kucakladık, yüzyıllar boyunca da kucaklamaya devam edeceğiz, vazgeçmeyeceğiz." dedi.
Bakan Soylu, konuşmasına şöyle devam etti; “Göç, hiçbir ülkeyi batırmamıştır, bilakis zenginleştirmiştir. Her göçün hikâyesi kendi kültürüyle gelmiştir, biz üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.”
Ülkemizde bulunan yabancıların Türkçe öğrenmesinin önemine vurgu yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise “Dünyada hiçbir eğitim sisteminde bu kadar öğrenciye yer verilmemiştir. Türkiye, dünya kadar fedakârlık yaparken, diğer ülkeler, özellikle Kıta Avrupası, kalan az sayıda ailenin çocuklarının eğitime katkılarını en başarılı eğitim hikâyesi olarak tüm dünyaya aktarmaktadır. Gerçekten Türkiye bu bağlamda, tüm dünyaya örnek bir ülke olarak tarihteki misyonunu yerine getirmiştir. Göç İdaresi Başkanlığı ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasındaki Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi (SUYE) Projesi kapsamında, 1 milyon 134 bin 975 bin geçici koruma altındaki Suriyeliye erişip, onlara sosyal uyum ve yaşam kursu verdik. 2023 yılındaki hedefimiz, sadece Suriyeliler değil, 192 farklı ülkeden Türkiye’de yaşayan insanın olduğunu bilerek, Türkiye'de geçici koruma altında yaşayan tüm yabancılara SUYE kapsamında eğitim verilmesidir.” ifadesinde bulundu.
Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü de “Göçü yöneten ülkemiz, özellikle son 10 yılda dünya genelinde yaşanan insani hareketlilik karşısında tüm dünyanın aksine sessiz kalmamış, üstüne düşeni layıkıyla yerine getirmiş ve dünyaya örnek bir göç yönetim modeli inşa etmiştir.” şeklinde konuştu.
18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü etkinliği kapsamında farklı kıta ve kültürleri temsilen çok sayıda ülke standı kurularak yöresel ürünler tanıtıldı. Programda ayrıca, Etnomania Grubu müzik dinletisi, Kırım Ailesi müzik dinletisi, Türk Halk dansları gösterisi, Doğu Slav dans grubu gösterisi, video gösterimi, göç temalı sahne şovu gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
Programın sonunda, Bakan Soylu ile Bakan Özer tarafından ‘Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi’ alan 1’inci ve 1 milyonuncu kişiye ve farklı uyruklardan 8 kişiye sertifika verildi.