Başkanlığımız ile YÖK Arasında Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzinlerine İlişkin İşbirliği Protokolü İmzalandı

15.11.2023
Başkanlığımız ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) arasında “Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzni Başvurularına İlişkin İşbirliği Protokolü” imzalandı.
 
İçişleri Bakanlığı’nda düzenlenen imza törenine, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros ve diğer yetkililer katıldı.
 
Bakan Yerlikaya, yaptığı konuşmada, çalışmalarının ortak amacının, uluslararası anlamda başarılı öğrencileri kazanmak ve onlara Türkiye'nin yükseköğrenim imkânlarını sağlamak olduğunu ifade etti. Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilerin birer Türkiye elçisi olacağını, kültür ve medeniyet değerlerinin tanıtımı ile bilim diplomasisine katkı sağlayacağını belirten Bakan Yerlikaya, uluslararası öğrencilik konusunun plan ve programlı yürümesi için göç yönetiminin önemine işaret ederek, “ Uluslararası öğrencilik konusunun planlı ve programlı yürümesi için göç yönetimi büyük önem arz ediyor. Çünkü uluslararası öğrencilik bir nevi eğitim amaçlı göçmenliktir ve düzenli göçmenliğin en tipik örneklerindendir” dedi.
 
“Protokol İle Bürokratik Süreçler En Aza İndirilecek”
 
Uluslararası öğrencilerin eğitim haklarının kanunlarla belirlendiğini, farklı devletlerin vatandaşları olmaları nedeniyle Türkiye'ye gelme planı yapmalarından itibaren yabancılar hukuku kurallarına tabi olduklarını söyleyen Bakan Yerlikaya, “Bu çerçevede vize işlemleri, sınır geçiş prosedürleri ve öğrenimleri süresince almaları gereken ikamet izinleri bu işlemlerin başlıcalarıdır. Bu protokol, bu süreçleri kolaylaştıracak, iş akışındaki bürokratik işlemleri en aza indirecektir.” ifadelerini kullandı.
 
Bu protokolle uluslararası öğrencilerin ikamet izni başvuru süreçlerinde, İçişleri Bakanlığı ve yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğinin artırılacağını vurgulayan Yerlikaya, şunları söyledi: “Bu protokolle üniversiteler ve il göç idaresi müdürlükleri arasında temsilciler belirlenecek. Uluslararası öğrencilerin iş ve işlemleri etkin bir şekilde yürütülecektir. Öğrenci ikamet izni dosyaları üniversiteler yani öğrenci işleri daire başkanlıkları tarafından hızlandırılacak ve il göç idaresi müdürlüklerine teslim edilecektir. Parmak izi alınma süreci, mobil araçlarla ve üniversitelerle koordineli olarak planlanacaktır. Protokol ekinde, uluslararası öğrencilerin Türkiye’de kaldıkları süre boyunca uymaları gereken kuralları belirleyen bir rehber de bulunmaktadır.”
 
“Türkiye Uluslararası Eğitimde Dünya Merkezi Olma Yolunda”
 
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da Türkiye'nin, uluslararası eğitim öğretim alanında önemli bir dünya merkezi olması yolunda çabaladıklarını dile getirerek, bu kapsamda YÖK'ün ilgili kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliği içinde olduğunu ifade etti. Türkiye'de 208 yükseköğretim kurumunda, 7 milyondan fazla öğrenci ve 180 binden fazla öğretim elemanı olduğunu aktaran Özvar, “Türkiye, öğrenci sayısı bakımından Avrupa yükseköğretim alanının en önde gelen ülkesi durumundadır. Bu nicel üstünlüğün yanında eğitim ve öğretim kalitesini artırmaya odaklı yapısal dönüşümlere yönelik çalışmalar hızla devam etmektedir.” diye konuştu.
 
Özvar, bu yoldaki en önemli araçlardan birinin bilim diplomasisi ve uluslararasılaşma olduğunu belirterek, "Yükseköğrenim için ülkemizi tercih eden uluslararası öğrencilerin sayısı son 20 yılda büyük ivme kazanarak artmıştır. 2023-2024 akademik yılında ülkemizde 198 farklı ülkeden öğrenci bulunmaktadır. Türkiye, dünyada en çok uluslararası öğrenci kabul eden ve eğiten ilk 10 ülke arasındadır." ifadelerini kullandı.
 
Protokolle uluslararası öğrencilerin, ikamet izni süreçlerinde Göç İdaresi Başkanlığı, YÖK, il göç idaresi müdürlükleri ve yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğinin artacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Özvar, “Paydaşlar olarak asıl amacımız, ülkemizi yükseköğrenim için tercih ederek dünyanın birçok farklı yerinden gelen uluslararası öğrencilerimizin, ülkemizin misafirperverlik anlayışına dayalı olarak güvenli ve usulüne uygun seri yöntemlerle hukuki durumlarına ilişkin belgeleri almalarıdır.” dedi.