Genel Müdürlüğümüz Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen “Uyum Biz Bize Sohbetler” etkinliğinin 15.si 20 Şubat 2020 Perşembe günü Diyarbakır’da gerçekleştirildi.
Sosyal uyuma yönelik illerde yürütülen faaliyetleri ve yaşanan sorunları yerinde tespit etmek amacıyla düzenlenen toplantıya; Diyarbakır Vali Yardımcısı Zerrin ÇAY BEŞİKCİ, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Dairesi Başkanımız Osman KORAMAZ, Uluslararası Koruma Dairesi Başkanımız Harun BAŞIBÜYÜK, Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürümüz Sercan AYDIN’ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, yerel ve yabancı kanaat önderleri ile vatandaşlarımız katıldı.
Programın açılışında konuşan Diyarbakır Vali Yardımcısı Zerrin ÇAY BEŞİKCİ göçmenlerin sosyal uyumuna yönelik yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Aile Destek Merkezlerinde göçmenlerimizin dil sorununu çözmeye yönelik olarak onlara dil kursları veriyoruz. Milli Eğitim Müdürlüklerimizde göçmen çocuklarımızın en iyi şekilde eğitim almalarını sağlamaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz, sağlık müdürlüğümüzde göçmenlerimizin sağlıklı layığı ile hizmet almalarını sağlamaya yönelik sağlık hizmetleri sunuyoruz. Göç İdarelerimiz ve Nüfus Müdürlüklerimizde göçmenlerimizin vatandaşlarımızla birlikte uyum içerisinde en güzel hizmetleri almalarına yönelik çalışmalar sürdürüyoruz.”
Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU İSE şöyle konuştu: “Ev sahibi toplumla mülteciler arasında uyumlu ve huzurlu bir yaşamın olabilmesi için iletişimin güçlendirilmesi, anlama ve anlatma ekseninde iletişim yollarının açık tutulması önem arz etmektedir. Sağlıklı bir toplumsal yapı için en önemli unsur, sağlıklı iletişim kanallarıdır. Bu anlamda, göçmenler ve ev sahipleri arasında birbirini anlamaya dönük bu tür etkinliklerle iletişim mekanizmalarını güçlendirmeye çalışıyoruz. Yargılama ve dışlamayı reddeden hoşgörülü bir tutumun benimsenmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Sonuç olarak, göçle gelen insanlarla sosyal uyum ne kadar güçlü kurulursa göçün oluşturduğu sosyolojik ve psikolojik risk faktörlerinin etkisi; birey düzeyinde ve toplum düzeyinde o boyutta azalacaktır. Bu çerçevede insanlar, yaşadıkları yere bağlanırlar ve aidiyetlik duygularını bu bağlanmayla beraber inşa ederler.”
Sosyolojik olarak göç olgusuna hazır olan Türkiye, dünyaya örnek olabilecek bir göç yönetim sistemi kurmuştur diyen İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Dairesi Başkanımız Osman KORAMAZ: “Dünyanın gözünü yumduğu, yok saydığı göç akınlarının karşısında ülkemiz kapısına gelene her zaman kucak açmıştır. Bu hem yasal mevzuatımızın, hem inancımızın hem de insanlığımızın bize yüklediği bir sorumluluktur.” ifadesinde bulundu.
“Uyum” kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerinin önemini vurgulayan Uluslararası Koruma Dairesi Başkanımız Harun BAŞIBÜYÜK: “Yerelde ve dışardan gelen misafirlerimiz arasında birbirini tanımamaktan kaynaklı ön yargı olabilmekte. Bu çalışmalar en büyük faydalarından biri birbirimizi tanıma, anlaşma ve ön yargıyı kaldırmaya hizmet ediyor olmasıdır. Uyum buluşmaları bu yüzden önem arz eden konularımızdan biri. Bu yalnızca devletimizin işi değil STK’larımızın ve diğer bütün aktörlerin, 83 milyonun da insanlık görevidir.” dedi.
Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürümüz Sercan AYDIN ise : “Misafirlerimizin karşılıklı uyumunu tesis etmek başta kamu kurum ve kuruluşlar olmak üzere sivil toplum örgütleri belediyeler üniversiteler yerel bileşenler ile gerçekleştirilecek bir iş birliği ile mümkündür.” şeklinde konuştu.
Yerel ve yabancı topluluğun bir arada olduğu etkinlikte; Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunu Ekibinin halk oyunu gösterisi ve Azerbaycanlı Newruz AHMEDOV’un kum sanatı gösterisi gerçekleştirildi.
Yerel ve yabancı topluluğun müzik dinletisi bölümünü de yer verilen programda; Suriyeli Saz Sanatçısı Fazıl ŞEYHO, Suriyeli Keman Sanatçısı Mustafa MÜSLİM, İranlı Ud Sanatçısı Mehdi Puryan ALVAR tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.
“Biz Bize Sohbetler” programında ayrıca; Birlikte Yaşam Kültürü hakkında, Sivil Toplum Kuruluşları ve Belediyelerin Sosyal Uyumdaki Rolü hakkında Göçmen Hakları ve Sosyal Uyum Derneği Başkanı Cenk SARIGÖL, Sosyal Uyumda Yerel Çalışmalar konusunda Bağlar Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Yardımcısı Ferit BAŞARIR, Hayata Destek Derneği Diyarbakır Saha Koordinatörü Rukiye DAĞHAN ÇETİN sunum yaparken Göç ve Başarı Hikâyeleri örneği olarak Yönetmen Suriyeli İdris HAYDAR ve Çizgi Film Animasyoncusu Suriyeli Hadi ALİ hayat hikâyesini paylaştı.
Programda katılımcılara, Suriyeli Ressam Sümaya KHADARİ ve Suriyeli Paralimpik Basketbol Oyuncusu Ahmet KARDİE’nin de başarı videoları izletildi.
Yerel ve yabancı kanaat önderleri başta olmak üzere toplumun her kesiminden insanların katılımı ile sohbet şeklinde gerçekleşen etkinlikte; Sosyal Uyum Alanında Mevcut Yerel Çalışmalar, Sosyal Uyum Alanında Yaşanan Güçlükler, Tavsiyeler, Öneriler ve Talepler de yer verildi.
Program öncesinde; Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Dairesi Başkanımız Osman KORAMAZ ve Uluslararası Koruma Dairesi Başkanımız Harun BAŞIBÜYÜK Diyarbakır Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU’nu makamında ziyaret ederek göç alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Heyet daha sonra Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürlüğünü denetleyerek yetkililerden bilgi aldı.